Texto

El poble

Molt s’ha dit sobre l’origen del nom de Bràfim. El debat continua obert, i per una banda es diu que el nom de la vila és originari de l’època de domini àrab, ja que figura en documents del segle X com Abrahim, i en altres del segle XVI com Abràfim, si bé d’altres historiadors diuen que és d’origen judaic i deriva del nom Ibrahim. Però els romans van ser possiblement els primers pobladors del terme, com ho confirmen les restes trobades a la finca coneguda amb el nom del vilar de Povill.


Bràfim és una bonica vil·la d’uns 600 habitants envoltada per vinyes, oliveres i cirerers. Bràfim ha estat i és una població eminentment agrícola, però també ha tingut períodes amb altres activitats importants: paraires al segle XV, cria de cucs de seda al segle XVIII. Actualment els seus habitants es dediquen tant a les feines del camp com a d’altres activitats.

Tot i ser un poble petit, és acollidor i disposa de molts serveis, com ara una pista poliesportiva i un parc infantil amb gronxadors, el servei mèdic, la farmàcia, les botigues (carnisseria-cansalderia, botiga de queviures, peixateria, agrobotiga, forns, estanc), un restaurant, el cafè del poble, el pub, i els cellers (Cooperativa i Vins Padró), ja que es tracta d’una zona vinícola. També hi ha servei d’autobús fins a Valls i Tarragona.

Dels edificis de Bràfim, cal destacar l’Ajuntament, obra de Cèsar Martinell (arquitecte dels cellers modernistes de la comarca), i l’església de Sant Jaume d’estil neoclàssic, però amb un retaule barroc magnífic. Aquesta construcció va ser possible gràcies al noble patrici Joan Fans, baró de Vilardida, que morí l’any 1706 sense hereus. Deixà tots els seus béns a favor de l’església nova de Bràfim, la qual gaudí d’una notable esplendor i fou considerada en aquell temps com una petita catedral o la catedral de l’Alt Camp.

Un dels fills il·lustres de Bràfim és Marià Martí Estalella (1721-1792). Fou bisbe de Puerto Rico l’any 1762 i de Caracas el 1768, ciutat on morí. Durant dotze anys viatjà per la diòcesis de Veneçuela, la qual cosa representà una gran tasca pastoral a més d’una important recopilació de dades antropològiques que han servit per a l’edició de diversos volums sobre la història d’aquest país.


Bràfim celebra la Festa Major d’estiu per Sant Jaume (25 de juliol), i la Festa Major d’hivern per la M.D. del Loreto (10 de desembre). A més, el primer diumenge de juny se celebra l’Aplec de Primavera a l’Ermita del Loreto, amb ballada de sardanes i dinar popular. I per la Diada de l’11 de setembre hi ha castells i pa amb tomàquet per tothom.

EnreraCatala.html